петак, септембар 28, 2007

‎8. ПРИВРЕДА СРБИЈЕ – ОДРЖИВОСТ ЗАСНОВАНА НА ЗНАЊУ //Претпоставке

Претпоставке

У Србији су након 2000. године установљена елементарна правила игре која важе у свету тржишне привреде, владавине закона и политичке демократије. Међутим, та правила још нису у преовлађујућој мери присутна у реалном економском, политичком и социјалном животу. Многе економске тенденције, везане за актуелну прекомерну потрошњу, недовољне инвестиције, раст увоза, унутрашњег и спољног дуга, незапосленост, финансијску (не)дисциплину, указују да претпоставке трајног и квалитетног економског раста (и одрживог развоја) још нису остварене.

Понашање привредних субјеката и грађана на тржишту, у процесу економских реформи (пред државним органима, судом и полицијом) није увек у складу са потребама заједнице. Економски систем који је успостављен након прве фазе институционалних економских реформи није у довољној мери стабилан нити одржив. Лошу слику о овдашњем економском амбијенту шаљу непримењивање закона, недовољно поштовање власничких права, уговора, неплаћање пореза и доприноса, нетранспарентан систем јавних прихода и расхода и финансијска недисциплина, недостатак социјалног дијалога и неповољне реакције радника и синдиката на економске реформе, проблеми са лошим приватизацијама, масовна корупција и још увек присутан организовани привредни криминал.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Привреда Србије- одрживост заснована на знању - добар виц. Па погледајте број коментара. Скромно, веома скромно. Свака част коментаторима јер има и веома добрих коментара али где је ту интелектуална елита Србије, где су ту школовани људи који нешто знају о развоју. Нема их.
Да ли ћуте због незаинтересованости (односно фућка им се за развој а поготово одрживи), или немају знања, или да употребим европејски израз - немају капацитета- да нешто смислено кажу.
На сајту Владе о одрживом развоју још је гора ситуација. Тамо нема никаквих коментара а овде код вас провинцијалаца их ипак има. Испаде да провинција шиша велеград по идејама и по заинтересованости за развој и то још одрживи.
Да су вама поверили да радите пројекат о одрживом развоју вероватно би сте више урадили.
Видим и да сте у некој радној групи.
Да ли се те радне групе уопште састају и нешто раде? Да су нешто радиле документ би био потпунији са много више чињеница. Али ово је Србија и може и овако и онако и округло па још и на ћоше.
Шалим се. Господо узмите се упамет и прерадите документ. А цвет српске интелегенције нека покаже шта зна или нека се повуче на полазне позиције и нека остави простор људима који нешто знају. Каква интелигенција таква и држава и такав (одрживи) развој. Слабо, веома слабо.
Пардон. Добра идеја са блогом али слаба публика па мало коментарише.